Socijalizam vam nije bio dobar? Više vam smeta tuđa nacija i vera od domaćeg ološa koji vas jaše? Ne brinite, ovako će i vaša deca ili unuci: Sa 4 godine na rad u rudniku

Sky News obišao je niz rudnika kobalta u Demokratskoj Republici Kongo, gde rade deca. Neka od njih nisu starija od četiri godine.

untitled
Izvor: Screenshot SkyNews/Facebook

Uprkos užasnim uslovima rada – kopanju po blatu, po kiši, nošenju teških vreća na glavi, dečak Dorsen s kojim su razgovarali zarađuje samo 12 dinara.

Dorsen je siroče i u rudniku kobalta, radi pod pretnjom batinama.

“Kada radim ovde, patim. Moja majka, ona je već mrtva, i ja morali smo raditi celi dan. Glava me boli”, kazao je za Sky News.

Ovaj je mineral ključna komponenta baterija koje idu u pametne telefone i laptope, zahvaljujući čijoj prodaji multinacionalne korporacije, poput Samsunga i Applea, zarađuju milijarde. Ipak, za naročito opasno izvlačenje kobalta iz rudnika radnici, među kojima su brojna deca, plaćeni su samo 12 dinara.

Većina svetskog kobalta u industrijskoj upotrebi, 60 posto, dolazi upravo iz Konga, čije je rudnike istraživao Sky.

Petina njih koriste upravo ručno kopanje te rude. U svim rudnicima koje su posetili u tom nizu rudnika rade deca i to po 12 sati dnevno. Dorsenov 11-godišnji prijatelj Ričard kaže da ga od rada boli celo telo.

Tuneli rudnika ručno se kopaju i to bez zaštitne opreme. Nemaju nikakvu zaštitu od urušavanja, niti su radnici zaštićeni prilikom silaska u strme rupe, čak ni kada pada kiša.

Objavili su i fotografiju dece poređane u krug, dok su probirali komadiće kobalta po blatu, a među njima je bila i jedna trudnica, koja je već nosila sa sobom maleno dete.

Niko od njih na sebi nije imao ni maske, niti rukavice koje propisuje Svetska zdravstvena organizacija, budući da čestice kobalta mogu izazvati trajne posljedice na disajne organe.

Stanovnici u blizini rudnika piju vodu u kojoj se peru minerali, a lokalni doktor navodi da brojna deca oboljevaju od misterioznih bolesti, što pripisuje izloženosti materijalima koji dolaze iz rudnika.

Izvor: N1 Zagreb

Advertisements

One thought on “Socijalizam vam nije bio dobar? Više vam smeta tuđa nacija i vera od domaćeg ološa koji vas jaše? Ne brinite, ovako će i vaša deca ili unuci: Sa 4 godine na rad u rudniku

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: