Predsednički kandidati rade za Vučića a protiv Srbije. Postoji li dogovor Šutanovca i Vučića?

Posle odustajanja Tomislava Nikolića od kandidature, vlast će na izbore s jednim kandidatom. Koliko će njih biti s druge strane to još niko ne zna. Skoro je sigurno da takozvana građanska opozicija neće imati zajedničkog kandidata.

ras-foto-oliver-bunic

Foto: RAS/ Oliver Bunić

O odustajanju Jeremića ili Jankovića od kandidature više se ne razgovara. Nenad Čanak, idući logikom “više kandidata – veća izlaznost”, najavljuje da će i on u izbornu trku.

Pometnju na opozicionoj strani pravi i mogućnost da  DJB istakne svog kandidataukoliko nema zajedničkog, a neće ga biti.

Međusobnim napadanjem izbornih štabova i simpatizera kandidata “opozicije”, konstantno više rade za korist vladajuće koalicije nego za sopstvenu korist.

 Vlast nema potrebe ništa da radi, dovoljno je da gleda kako opozicija, baveći se sobom, promašuje čiste penale i daje autogolove.

Tako je, ocenjuju analitičari, propustila da iskoristi izlazak Nove Srbije iz koalicije, intervju žene gradonačelnika Beograda i najveći sukob u SNS od osnivanja stranke, posle najave Tomislava Nikolića da će se kandidovati na predsedničkim izborima.

Saša Janković, koga podržava DS i koja mu pruža kpmpletnu logistiku, najpre odbija da se sastane sa Nenadom Čankom i LSV, sa obrazloženjem da on odgovara narodu a ne partijama, a onda u svom saopštenju odgovara na pitanja koja mu je LSV postavila?! To se zove principijelnost!

A i saopštenje je jedan spisak ispraznih fraza s pokušajem da se nikom ne zameri, a da se pokaže odlučnost. To saopštenje ukratko prepričano izgleda ovako:

  • Nećemo prodavati zemlju strancima, al ćemo ipak morati.
  • Srbija trba da se opredeli za regionalizaciju ali mora da se najpre uradi ozbiljna analiza i ako ona pokaže da bi od toga bilo koristi za građane.
  • Dodvoravajući se Nenadu Čanku i autonomašima Janković iznosi da Vojvodina u praksi nema autonomiju te se stoga javljaju ideje i secesionizma, kao kontrateža centralizmu iz Beograda. “Što je u Srbiji jača Vojvodina, jača je i Srbija, i obrnuto” navodi Janković, koga je inače podržao i na čijem je mitingu govorio Aleksandar Odžić iz Vojvođanske partije. U toj kombinaciji se ne zna ko je lud a ko zbunjen, pošto je dotični Odžić Republiku Srpsku nazvao genocidnom tvorevinom, a devojčice u narodnoj nošnji iz Republike Srpske nazvao zalutalom grupom “umetnika”, aludirajući na to da one nemaju šta da traže tu. 
  • screenshot_1
  • Kako verovati Saši Jankoviću, koji ima podršku takvih spodoba, kad kaže ” Kao čovek koji sa očeve strane potiče iz BiH, i lično imam poseban odnos prema Srbima sa  druge strane Drine.” Stvarno je “poseban” taj odnos.

    Dalji navodi u saopštenju o suočavanju sa prošlošću, ulasku u Nato, Briselskom sporazumu, ulasku u EU nisu ni  vredne pomena, klasična priča koju pričaju svi kad ne znaju šta da kažu.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Cela dosadašnja kampanja Saše Jankovića se svela na prepucavanje po društvenim mrežama gde se veća podrška pruža pevaču kome je otkazan koncert, nego samom Saši Jankoviću i gde preko nazovi podrške, samoreklamiranjem mnogi pokušavaju da izađu iz zaborava

Da rezimiramo, osnovna uloga Saše Jankovića na ovim izborima nije da pobedi Aleksandra Vučića, već da povrati biračko telo ka Demokratskoj stranci, oduzme birače drugim kandidatima  i  po nekim pričama, se sve radi u dogovoru između Šutanovca i Vučića, a da Janković o tome ne zna ništa ili zna, ali se svesno upustio u to, očekujući posle izbora visoku funkciju u DS-u.

Jutarnji GLASnik/ M.A.M

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s