Srbija je zemalja u kojoj se živi gore i od afričkog proseka! Pitajte ove na slici šta će uraditi povodom toga

Srbija četvrta najsiromašnija zemlja u Evropi

kandidati

Portal “HowAfrica” objavio je spisak deset najsiromašnijih zemalja Evrope, odnosno država u kojima se živi gore i od afričkog proseka.  Srbija je na četvrtom mestu, iza Bosne i Hercegovine, Albanije i Makedonije.

Autori teksta upozorili su kako je za sve kriva recesija u koju je Evropa ušla još krajem 2008. godine, a čije su posledice osetile brojne zemlje starog kontinenta, prenosi Blic.

Ovako izgleda lista, sastavljena prema bruto domaćem proizvoda (BDP), a vrednosti su izražene u američkim dolarima:

Na 10. mestu je Rumunija ,9. Rusija, Hrvatska je osma , 7. Belorusija, iako je u poslednje vreme zaustavljen dalji pad životnog standarda, još se teško živi, 6. Bugarska , ne smatra se samo jednom od najsiromašnijih zemalja Evropske unije, već i celokupnog Balkana.

Jedna od bivših jugoslovenskih republika,Crna Gora je na petom mestu  iako se njihova primanja praktično zasnivaju na uslužnim delatnostima, Crna Gora u poslednje vreme čak beleži i lagani rast.

siromastvo

Srbija je na 4. mestu liste evropskih zemalja u kojima se živi gore i od afričkog proseka, sa bruto domaćim proizvodom (PDB od 11,553 dolara). Obrazloženje je da su korupcija i loša infrastruktura rak rana Srbije. Gotovo 1,3 miliona Srba živi u siromaštvu, ili jedva spajaju kraj s krajem, navedeno je na ovom portalu.

I u celoj toj priči, najinteresantnije je što u Srbiji ne postoji ni jedna partija levice, koja bi se u svom radu i programu iskreno zalagala i borila za prava ostataka radničke klase i siromašnih. To što neke u nazivu stranke imaju i reč socijalizam, samo je još jedna od bezočnih prevara onih koji bi, da nisu političari, radili kao šibicari na autobujskoj stanici.

Sindikati i njihovi lideri su skoro svi do jednog na strani vladajuće stranke i tajkuna,  a za to dovoljno govori donošenje poslednjeg Zakona o radu. Jedino je u Srbiji moguće da su sindikati uz nacionaliste i desnicu i da štite tajkune koji su pljačkom i otimačinom stekli to što imaju, a zbog kojih nebrojeno dece po Srbiji gladuje, željno je svega živog, nemaju nikakvu budućnost i jedinu nadu vide u bežanju iz zemlje ili u kriminalu.

A predsednički kandidati? Vredi li trošiti reči? Ili su opijeni svojim poreklom, obrazovanjem i podrškom kvaziintelektualne elite, koja sem slikanja s njima, dupetom neće mrdnuti za njih, ili glumataju borce za srpstvo i velikosrpstvo, još više zamazujući oči i onako obnevidelom narodu, a svi dobro naplaćuju svoje kandidature, neko od domaćih krvoloka kapitalista, a neko iz stranih fondova. Uglavnom, puna su im usta naroda, a džepovi para.

Iz cele ekipe potencijalnih kandidata, da se ne ogrešimo, jedini kod koga se uočava neki vid borbe za sirotinju i ono što je ostalo od radnika, je Željko Veselinović iz sindikata Sloga.

Po bedi iza nas su još: Makedonija, Albanija i Bosna i Hercegovina.  Iako imaju veoma žestoku konkurenciju u okruženju, autori liste ističu kako je siromaštvo u Bosni i Hercegovini (čak i ako se uporedi s komšijskim zemljama) zastrašujuće.

Pa imajte sve to u vidu, kad budete sretali ove što bi da vam budu predsednici, pa ih pitajte šta će uraditi zbog toga što nemate posao, što vam je mala penzija, što sa ženom i decom živite kod roditelja, što vas maltretira gazda na poslu, što su vam deca otišla ili će tek otići iz zemlj, što vam žensko dete razmišlja da postane starleta, a sin je krenuo da diluje drogu…

Odgovor nemojte da čekate, naučeni su da obećaju, da vas hipnotišu svojim lažima. Samo pljunite i sklonite se od njih što dalje da vas ne stigne zlo koje oni proizvode.

Jutarnji GLASnik/ M.A.M.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s