Tom Henks pomaže dečju bolnicu iz zahvalnosti za “peglicu”

tan2017-1-24_1849657_1

Foto: Tanjug/ AP

Autor teksta: BETA

Holivudski glumac Tom Henks odlučio je da pošalje novac dečjoj bolnici u poljskom gradu Bjelsko Bjaloj, čiji građani su mu poklonili staru “peglicu”.

Ideja fanova da mu poklone stari “fijat 126” oduševila je Henksa, koji sada s nestrpljenjem čeka da mu poklon stigne.

Kampanju o poklonu Henksu pokrenula je Monika Jaskulska iz tog grada u kojem se “mališa”, kako Poljaci zovu “peglicu”, nekada proizvodio. Ideja je nastala pošto je ova Poljakinja videla Henksovu fotografiju pored “peglice” u Budimpešti.

Poljaci su prikupljanje novca počeli sa velikim entuzijazmom i bilo je dogovoreno da se eventualni višak preda Pedijatrijskoj bolnici u Bjelsko Bjaloj, a na kraju je, kada se našao odgovarajući mali “fijat”, star 43 godine, celu sumu uplatio jedan poljski preduzetnik, tako da novac od fanova ide malim pacijentima.

“Remont će trajati do maja. Tada letimo sa ‘mališom’ u Los Anđeles. LOT je obećao da će ga prevesti besplatno. Menadžerka Henksa prosledila mi je njegov mejl u kojem kaže da želi da lično preuzme auto kako bismo zajedno mogli da startujemo ključem motor. U mejlu je priznao da se malo šalio u Budimpešti na račun tog automobila, ali da mu se sviđa i da bi voleo da ga ima. Nije slutio da će neko pokrenuti takvu akciju, ganut je”, rekla je Jaskulska za poljsku televiziju Polsat.

Pošto je saznao da će sav novac koji su fanovi prikupili biti prosleđen kao pomoć dečjoj bolnici, Henks je napisao Jaskulskoj da će on svojim prilogom udvostručiti tu sumu.

“U Budimpešti sam snimio sve te fotografije, gledajući jedan za drugim te ‘fijate 126’, šalio se da bih kupio jedan, ali u potaji sam želeo da budem blizu tih kola”, napisao je fanovima iz Bjelsko Bjale Tom Henks.

Prva peglica u Poljskoj montirana je u Bjelsko Bjaloj 1973. godine, a do poslednje proizvedene u toj fabrici 2000. godine, koja je završila u Muzeju Fijata u Torinu, sa montažnih traka u Bjelsko Bjaloj i mestu Tihi sišlo ih je 3,3 miliona, od čega je izvezeno 900.000, a ostatak postao deo uobičajenog pejzaža na putevima komunističke Poljske.

Izvor: N1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s