ZBOG NJIH I NJIHOVIH POGLAVICA SU SMANJENE PLATE I PENZIJE, A DECU LEČIMO SMS-om? Blagoje Spaskovski mimo procedura nabavio 150.000 tona koncentrata od Milana Popovića, bivšeg Severininog muža?

RTB bez tendera kupio bakar za 200 miliona dolara

1002eko

Foto: Danas

* Zaposleni i rukovodioci koji su insistirali na proceduri i reagovali zbog lošeg kvaliteta sirovine završili na prinudnim odmorima ili čak na birou

Zašto i pored nesebične pomoći države, izgrađene nove topionice i rasta cene bakra na svetskom tržištu, Rudarsko-topioničarski basen Bor posluje sa gubitkom?

Piše: Mirjana N. Stevanović

U odgovoru da je minus nastajao uglavnom ranijih godina ima smisla, ali nema mnogo objašnjenja zbog čega i tekuće poslovanje nije bolje, a moralo bi. Jedan od razloga može biti preveliki broj zaposlenih, jer među 5.000 radnika nije zanemarljiv broj penzionera koji rade pod ugovorom, ali ni to što je na platnom spisku najmanje 200 ljudi koji se i do godinu dana nalaze na plaćenim odsustvima. Najčešće je reč o rukovodiocima različitog nivoa, koji su imali primedbe na način poslovanja ili sukob sa generalnim direktorom Blagojem Spaskovskim, pa su premeštani, smenjivani, dobijali otkaze, pa sudskim presudama vraćani nazad.

Jedan od poslova koji je proizveo armiju mobingovanih u RTB Boru jeste i dil sa firmom Red metal Milana Popovića, koji je široj javnosti poznat iz veze sa pevačicom Severinom, a u poslovnom svetu je nadimak “kralj bakra” dobio upravo iz saradnje sa borskim Basenom.

– Sve se dešava u trenutku kada nova topionica treba da počne probnu preradu. Pošto domaća proizvodnja nije bila dovoljna, trebalo je obezbediti sirovine za uslužnu preradu, ali i nabaviti koncentrat bakra za topljenje. Red metal, osnovan 2012, već dve godine kasnije bio je na listi naših dobavljača, ali je početkom 2015. godine ušao u pregovore za najveći posao do tada. Trebalo je da obezbedi oko 150.000 tona koncentrata za Topionicu, što je posao vredan oko 200 miliona dolara. Komercijala je tada zatražila tumačenje da li za posao tako velikih iznosa treba raspisati tender ili obezbediti bar ponude po pozivu. Umesto odgovora, usledile su prvo smene sa rukovodećih pozicija, čak i otpuštanja – kaže jedan od sagovornika Danasa koji zbog otkaza još uvek vodi sudski spor sa Basenom.

On dodaje i da je nakon tog upozorenja, poslovodstvo pokušalo da simulira pribavljanje ponuda, pa je iz kabineta zamenice generalnog direktora Mirjane Antić, 28. aprila 2015. godine u 14.48 sati otišlo obaveštenje nekima od potencijalnih dobavljača, kojim ih obaveštava da RTB Bor ima mogućnost nabavke koncentrata u vrednosti od 3,5 miliona dolara iz kreditne linije, i da ako imaju raspoložive količine, mogu se javiti do 29. aprila u 10 sati. Naravno, u tako kratkom roku nije bilo prijavljenih, pa su pregovori sa Popovićem za tu tranšu nesmetano nastavljeni, tvrde naši sagovornici.

Još veći problem za zaposlene bio je i kvalitet pribavljenog koncentrata, koji ni po sadržaju bakra, niti sumpora, nije odgovarao uslovima koje propisuje nova tehnologija Topionice.

– To je bila i fizički i hemijski neispravna sirovina. Dostavljena nam je u džambo vrećama oblika kocke čije su stranice jedan metar. U njima je aglomerirala (po izvlačenju bi zadržala oblik ambalaže), pa je bilo potrebno usitnjavanje, drobljenje i svođenje na čestice od maksimum 74 mikrona, kako je propisano novom tehnologijom. Ta priprema radila se na otvorenom, pa je došlo do rastura a kada se tome doda niži sadržaj bakra i sumpora, čitava proizvodnja u tom periodu uhodavanja nove topionice išla je sa gubitkom. Rukovodioci tog segmenta poslovanja reagovali su, ali bez uspeha, pa je nas desetak napustilo funkcije nakon što smo se obratili javnosti i ukazali na loš sadržaj koncentrata – kaže i drugi sagovornik Danasa. I on je, poput ostalih 90 odsto zaposlenih u sektoru prerade metala, dospeo na listu za otkaz. Neki sudski sporovi još su u toku, neki radnici su i vraćeni na posao, ali se posle takvih presuda, mesecima nalaze na plaćenim odsustvima.

Ko je kome vlasnik

Za matičnu grupu RTB Bor kao i tri preduzeća u njenom sastavu, u julu prošle godine prihvaćen je unapred pripremljen plan reorganizacije. Država je tada otpisala milijardu evra duga, dok bi preostalih 900 miliona trebalo da se vrati tokom primene UPPR-a. Prema tom dokumentu, trebalo bi da se tri celine pripoje matičnom preduzeću i utvrdi struktura vlasništva, koja je sada prilično konfuzna – delom je društveni kapital a delom su preduzeća jedna drugima vlasnici. Očekuje se i da će po raspisanom konkursu ove godine Basen dobiti profesionalni menadžment, samo nije jasno ko će ga birati – da li odbor poverilaca koji sada upravljaju po UPPR-u, ili država, ako u međuvremenu uđe u vlasništvo, ili sam RTB.

Izvor: Danas

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s