KO VAS JE POSTAVIO TU? DOKLE DA SE IŽIVLJAVATE NAD NEMOĆNIMA?Republički fond zdravstvenog osiguranja: Nema pravo na kolica jer pomera ruku

Nema pravo na kolica jer pomera desnu ruku

B. BORISAVLjEVIĆ

Sa dijagnozom cerebralna paraliza, Dejana Mićića odbili u RFZO jer, po njima, ne ispunjava uslov. Uz potpuno oduzetu levu ruku, bez elektromotornog pomagala išao bi samo ukrug

1020nema20pravo20kolica201_620x0

Ivaka i Dejan Mićić / Foto: A. STANKOVIĆ

BEOGRAĐANIN Dejan Mićić (45), sa dijagnozom cerebralna paraliza, uz totalno oduzetu levu ruku i delimično pokretnu desnu, prema oceni Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, može da pokrene mehanička kolica. Tako bar smatraju članovi Komisije RFZO, Filijale u Beogradu, koji u svom obrazloženju objašnjavaju Mićiću da nema pravo na elektromotorna kolica, jer mu je jedna ruka pokretna!?

Dejan je elektromotorna kolica prvi i jedini put od RFZO dobio još 1989. godine. Od tada, nije tražio nova do prošle godine, kada je podneo zahtev, jer su ona koja koristi u veoma lošem stanju. Uz zahtev je priložio i medicinsku dokumentaciju i izveštaje od fizijatra, neurologa, psihologa i ortopeda, koji ga je operisao desetak puta. Svi oni su preporučili nadležnoj komisiji RFZO da mu se daju elektromotorna kolica.

– Tražio sam nova kolica posle 28 godina – priča Dejan. – Kada je majka otišla na komisiju, rečeno joj je da ne ispunjavam uslove za to pomagalo i da imam rok za žalbu samo tri dana. U odluci prvostepene komisije su počela razna izmišljanja, kao na primer da nisam dostavio potvrdu od servisera o stanju starih kolica, što inače nema u pravilniku kao uslov. I pored toga, dostavio sam i taj papir, ali su odbili zahtev.

Žalba nije prihvaćena, tako da je Dejan odbijen i na drugostepenoj komisiji. Obrazloženje je bilo da ima zdravu desnu ruku i da zbog toga može da dobije samo mehanička kolica. Pitanje je kako je pre 28 godina ispunjavao uslove za dobijanje elektromotornih kolica, a sada ne, iako je dijagnoza ostala ista.

Desna ruka mi je 70 odsto pokretna, a leva totalno oduzeta – kaže naš sagovornik. – Kako ja mogu da okrećem mehanička kolica jednom rukom, koja nije potpuno u funkciji. Treba da se vrtim ukrug, što se logično dešava kada točkove okrećete samo jednom rukom.

1020nema20pravo20kolica202

U RFZO navode da elektromotorna kolica na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja dobijaju stariji od 16 godina kod kojih postoji “potpuna oduzetost donjih ekstremiteta, a zbog delimične oduzetosti obe ruke ne može aktivno da pokreće kolica na ručni pogon”. Navodi se i da je neophodno i psihološko testiranje stepena mentalne očuvanosti i pisana saglasnost zakonskih staratelja. Iako su u svim lekarskim nalazima, u koje smo i mi imali uvid, preporučuju elektromotorna kolica, u RFZO tvrde suprotno.

– Dejanu Mićiću nije odobreno korišćenje elektromotornih kolica jer na osnovu neurološkog nalaza i dostavljene medicinske dokumentacije, težina neurološkog deficita nije u skladu sa propisanim indikacijama – navode u RFZO. – Iz medicinske dokumentacije proizilazi da je kod njega dijagnostikovana parapreza donjih ekstermiteta i oduzetost jedne ruke.

Na pitanje kako osoba može da upravlja mehaničkim kolicima samo jednom rukom, nadležni odgovaraju da “osigurana lica sa cerebralnom paralizom dobijaju invalidska kolica na ručni pogon sa jednom rukom za samostalnu upotrebu sa pogonom na polugu”

Dejanova majka Ivka, koja je uz njega non-stop, razočarana je i nemoćna da se bori protiv birokratije, pravilnika… Bez njene pomoći, iako je već u godinama, Dejan ne može da se obuče, ide u toalet, drži čašu… Ipak, ona se ne žali i ne traži ništa, osim onoga na šta njen sin ima pravo, kako bi mu se koliko-toliko olakšalo kretanje.

STARA ZA MUZEJ

FIRMA koja procenjuje ispravnost kolica utvrdila je da je potrebna zamena rama, tapacirunga naslona i sedišta, da su ležajevi na prednjim točkovima propali, da su oba motora i upravljačka kutija neispravni, nasloni za ruke poderani, baterije drže manje od pola sata. U izveštaju se navodi i da ovaj tip kolica ne postoji više od 15 godina, kao i “da su nakon uvida u stanje ispravnosti neupotrebljiva i ne mogu se popraviti, jer nema delova za njih”.

ROK TRAJANjA U RFZO navode da je rok trajanja elektromotornih invalidskih kolica 60 meseci za osigurana lica do 18 godina, one na redovnom školovanju do 26 godina i za zaposlene do 65 godina. Za osiguranike starije od 65 godina rok trajanja je 96 meseci. Po isteku propisanog roka, na osnovu mišljenja servisera da je pomagalo dotrajalo, novo propisuje neurolog ili specijalista fizikalne medicine.

Izvor: Novosti/ B. BORISAVLjEVIĆ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s