3. februar 1959. – Dan kada je muzika umrla! Badi Holi ( Buddy Holly) (VIDEO)

article-2-buddy-holly
Foto: hologramusa.com

Buddy Holly bio je neobično uticajni i popularni američki rock pevač, gitarista i kompozitor, danas poznat kao jedan od pionira rane faze rock’n’rolla i njegov najznačajniji predstavnik, koji je poginuo sa samo 22 godine

Rođen je kao Charles Hardin Holley u teksaškom gradu Lubbocku. Muzikom se počeo baviti još kao tinejdžer svirajući violinu i klavir, da bi kasnije počeo aktivno da svira gitaru. Svoje prve nastupe ima sa prijateljem iz detinstva Bobom Montgomerijem sa kojim osvaja prva mesta na lokalnim takmičenjima pevača amatera 1955. godine.

Profesionalno bavljenje muzikom otpočinje svirajuci klasični country sa juga Texasa, ali to prolazi nezapaženo. Iz te faze njegovog djelovanja ostaju zapažene kompozicije Flowers To My Heart, Modern Don Juan, Blue Days, Black Nights i Midnight Shift koje snima za Decca Records ali bez nekog značajnijeg komercijalnog uspjeha.

Od 1956. počinje nastupati zajedno sa sastavom – The Crickets, koji su od tada bili njegov stalni prateći sastav, to su bili Joe B. Mauldlin (kontrabas), Niki Sullivan (ritam gitara) i Jerry Allison (bubnjevi) i on kao pevač i solo gitarista.

Snimaju u studiju Normana Pettya koji im pruža svu slobodu da iskažu svoju kreativnost i inovativne ideje. Kao rezultat njegovog iskustva i njihove kreativnosti nastaju danas kultne pesme, u ono vrijeme krajnje neobične i inovativne kompozicije kao što su That’ll Be The Day (# 1 u UK i SAD), Maybe Baby, Oh Boy i legendarna Peggy Sue u kojoj se Buddy poigrava sa ehom i prvi put koristi tehnike „nasnimavanja“. Vrlo brzo postaju najpopularnji beli rock’n’roll sastav svog vremena i odlaze u New York gdje snimaju za Coral, jednu od tad vodećih diskografskih kuća.

Tokom 1958. godine odlaze na kratku turneju po Australiji i Velikoj Britaniji gde nailaze na izuzetan prijem publike, a Buddy se tog leta ženi sa Mariom Elenom Santiago. Brak kao i Buddyjeva želja za ozbiljnijim bavljenjem muzikom uzrokuje svađe i razlaz sa članovima Cricketsa koji se vraćaju u Lubbock, dok Buddy nastavlja samostalnu karijeru u New Yorku radeći uglavnom kao kompozitor, aranžer i producent za druge muzičare.

Zbog nepovoljnog ugovora koji je sklopio sa Normanom Pettyem uskoro ostaje bez novaca i primoran je svirati bilo gde da zaradi, pa se tako uputio na turneju – Winter Dance Party, po Srednjem zapadu na kojoj su pored njega nastupali i Dion i Belmontsi, Ritchie Valens i The Big Bopper. Zbog pokvarenog grejanja u autobusu, Buddy je poslije nastupa u Clear Laku 2. februara 1959. odlučio unajmiti mali privatni avion da ga preveze do sledećeg odredišta u gradu Fargo u Severnoj Dakoti. U avionu su trebali, pored Buddya biti i članovi njegovog pratećeg sastava Waylon Jennings i Tommy Allsup, ali umjesto njih su se ukrcali Big Bopper (koji je imao jaku gripu) i R. Valens (koji je izvlačio šibice sa Tommyem za mesto u avionu). Ubrzo nakon poletanja u ranim jutarnjim satima avion se srušio u snegom pokriveno polje kukuruza, a svi putnici i pilot Roger Peterson su poginuli.

Pogibija i ostavština

Od tada je 3. februar – Dan kada je umrla muzika, kako je to otpjevao Don McLean u pjesmi American Pie (1977).

Uticaj muzike koju je stvarao Buddy Holly na buduće muzičare je neupitan, dovoljno je samo spomenuti da su čuveni Beatlesi (bube) dali ime svojoj grupi u znak poštovanja prema Buddyevim Cricketsima (cvrčci). Njegova muzika je duboko utkana u DNA R’n’R, a njegov uticaj se održao i danas kroz muziku The Holliesa, Rolling Stonesa (njihov prvi hit Notfadeway je obrada istoimene Buddyeve pjesme), Elvisa Costella ili lidera grupe Weezer (koji su posudili deo image od Buddya). Njegov jedinstven stil i energičnost sviranja Fender Stratocaster gitare činilo ga je zajedno sa Chuck Berryem jednim od najboljih gitarista svog vremena, a to da je sam radio većinu svojih pjesama definitivno ga je uvrstilo u anale muzike 20. veka.

Buddy Holly u svom kratkom životu komponvao je ukupno 40 pesmama, od kojih su neke hitovi koji žive još i danas.

Preporučujemo vam i da pogledate igrani film “The Buddy Holly Story”:

Jutarnji GLASnik/ M.A.M.

Izvor: Wikipedia

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d bloggers like this: