OSIGURANJA I SUDSKI VEŠTACI U SRBIJI: Nema odštete za bebu povređenu u saobraćajnoj nesreći, jer ona ne oseća bol!

Bez odštete za bebu povređenu u udesu, jer ona ne oseća bol i strah?

Tromesečna ćerka Nemanje i Ivane Miletić nije dobila naknadu štete posle saobraćajne nezgode koju su preživeli u junu 2014. godine, jer – “nije osetila ni strah, ni bol”.
  Automobil porodice Miletić posle sudara

Foto: Novosti/ Automobil porodice Miletić posle sudara

Iako je beba zadobila nagnječenje glave i provela je tri dana u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Beogradu, prema mišljenju osiguravajućeg društva, a sada i sudskog veštaka, ona nije pretrpela nikakvu traumu.

Porodica Miletić putovala je ka Beogradu, kada je u Grockoj u njihovu traku prešao automobil iz suprotnog smera i zakucao se u njih. Srećom, u stravičnom sudaru nije bilo mrtvih. Ivana Miletić teže je povređena, a Nemanja, koji je bio za volanom njihovog “fijata”, prošao je sa lakšim povredama. Tromesečna devojčica je hitno prebačena u bolnicu i konstatovano joj je “nagnječenje poglavine”, pišu “Novosti”. Porodica je ubrzo angažovala advokata radi naknade nematerijalne štete. Od “Đenerali osiguranja” stigao je odgovor da za bebu ne mogu da isplate naknadu, jer ona nije pretrpela strah i da stepen povrede ne opravdava pravo na naknadu.

Roditelji devojčice odlučili su da podnesu tužbu sudu. Dodatan šok za njih usledio je kada su saznali rezultate veštačenja. Nakon što su tri stručnjaka odbila da obave veštačenje, sudski veštak neuropsihijatar Miodrag Blagojević, izneo je mišljenje da dete u uzrastu od tri meseca nije moglo da doživi emociju straha, koja se javlja tek u kasnijem uzrastu, kao ni da dete u tom uzrastu nije moglo da trpi bolove. On nije želeo da za medije komentariše svoju analizu, jer je suđenje u toku.

Miletići su neprijatno iznenađeni rezultatima veštačenja.

Prosto, ne možemo da verujemo i da jedan lekar i da osiguravajuće društvo smatraju da moje dete nije živo biće“, ogorčen je Nemanja, otac devojčice koja uskoro puni tri godine.

Njihov advokat Nebojša Perović kaže da je znao da bebe u uzrastu od pet-šest meseci ne mogu da trpe strah i bol, onda bi verovatno i sam manje brinuo za zdravlje svoje dece, jer iz svega ovoga proizlazi da je svejedno ako se dete povredi ili udari.

I kao laiku mi je poznato da beba dok je još u stomaku oseća i prima sve ono što mama preživljava, pa je zbog toga i poseban odnos celokupnog društva prema trudnicama“, naglašava Perović. “Uzimajući u obzir da je bebi povređena glavica, da je majka prestala da je doji, usled povreda koje je ona zadobila, zvuči mi neverovatno da oni smatraju kao da se ništa nije dogodilo.

Prema rečima primarijusa dr medicinskih nauka Dragomira Brankovića, koji decenijama proučava temu bola i stresa kod novorođenčadi i napisao je knjigu o tome, bebe su osetljivije od odraslih ljudi.

“Osećaju bol još od 24. nedelje u stomaku i mogu da ga zapamte. Ne osećaju isto kao odrasli, već mnogo intenzivnije i bol je mnogo jači! Pritom, ne mogu da verbalizuju i da opišu šta ih boli – da kažu gde, koliko jako, ovde… Pritom, svaki hronični bol može dovesti do oštećenja mozga. Bol je inače prijatelj čoveku, jer bismo mnogo više umirali da ga nema, čuva ga i upozorava“, objašnjava Branković.

Ceo tekst “Novosti” možete pročitati OVDE.

Autor: Novosti

Izvor: 021

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s