SRBIJA, ZEMLJA GLADNIH GRAĐANA I BEZOČNE VLASTI: Još jedna smrt od mraza i gladi

Nebojša umro od mraza i gladi

Tragedija u nehigijenskom naselju na Čukaričkoj padini u Beogradu: Nebojša Marković (62), poreklom iz Kosovske Mitrovice, preminuo je od posledica smrzavanja. Kuću od kartona grejali loženjem lavora

08-hro-nebojsa-umro-3_620x0

Kartonska kutija u kojoj su živeli Markovići / Foto Z. Jovanović

Nebojša Marković (62), poreklom iz Kosovske Mitrovice, preminuo je od posledica smrzavanja u nehigijenskom naselju U Beogradu na Čukaričkoj padini, u noći između petka i subote – tvrde članovi njegove porodice. Legao je sinoć da spava, a našli su ga mrtvog i zaleđenog. Vatra ložena u limenom lavoru u centru kartonskog doma, kažu, “nije dugo držala”. Mesecima se već smrzavaju, gladni i odavno prehlađeni a Nebojša je “imao godina”.

Miljan (23), Aleksandra (22), Milica (21), Jovan (16), Jovana (13) i Olivera (10) svedoci su tragedije. Kada su ustali, oca su zatekli mrtvog. Hitna pomoć je konstatovala smrta, a još nisu stigli nalazi sa obdukcije.

– Ne možemo da dođemo sebi. Kaže najstariji sin Miljan. – Od kada smo izbegli sa Kosova, mučimo se. Dve sestre su se udale da pobegnu od bede. Ja izdržavam mlađe sestre i brata, snalazim se, radim šta bilo. Otac se mučio i eto, nije izdržao. Nije više mogao da radi.

Nesrećni čovek, koji je sa ženom i petoro dece živeo u kućici od kartona, bez struje i vode, nije bio bolestan i prema rečima komšija, preminuo je od nedostatka osnovnih uslova za život. On i njegova porodica grejali su se pomoću limenog lavora ukopanog u zemlju, u kojem su palili drva.

– Bio je koliko-toliko zdrav, radio je sve do juče. Zajedno smo tražili drva za ogrev, snalazili se kako znamo. Umro je pola od hladnoće, pola od gladi. U bedi se rodio, u bedi je umro – kaže njegov komšija poreklom iz Bosne i Hercegovine.

Prema rečima Nebojšinog sina Miljana, njegov otac je godinama radio u rudniku “Trepča”. Ima, veli, 40 godina radnog staža. Kako kaže, nekada su živeli mnogo bolje, ali su morali da izbegnu sa Kosova. Od kad su došli u Beograd, žive u bedi.

Sin Miljan

– Otac je jedno vreme radio U GSP kao automehaničar. Od kada je ostao bez posla, snalazili smo se, uzimali hranu iz kontejnera – kaže Miljan.

Miljan dodaje da nema ličnu kartu ni zdravstvenu knjižicu. Kako kaže, ima problem sa birokratijom i prebivalištem koje se vodi u Kosovskoj Mitrovici, gde više ne može da ode. Nemaju novca ni za hranu, kamoli za dokumenta. Socijalnu pomoć – neprimaju!?

– Ne priznaju nas nigde, ni u Beogradu, ni na Kosovu, nismo ničiji. Kad tražimo pomoć, kažu niste nacionalna manjina, – kaže Miljan (23).

08-hro-nebojsa-umro-2

* Komšije ispred doma pokojnika

OLIVERA BOLESNA

Najmlađa od Markovića, Olivera (10) je teško bolesna i kako kaže njen brat, lekari su im potvrdili da ima male šanse da preživi.

– Olivera ima dva tumora, bez dokumenata smo je vodili na klinike i plaćali, ali nemamo novac da je lečimo. Doktori su je skoro “otpisali”.

Izvor: Novosti/ A. Vasić

Advertisements

One thought on “SRBIJA, ZEMLJA GLADNIH GRAĐANA I BEZOČNE VLASTI: Još jedna smrt od mraza i gladi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s