Mira Marković tuži bivšeg upravnika CZ-a zbog otmice Slobodana Miloševića

Mira Marković takođe tereti Blanušu i zbog nevlašćenog objaljivanja poverljivih fotografija u toj knjizi, kao i za otmicu, jer je navodno dozvolio da 28. juna 2001. NN lica odvedu Miloševića iz zatvora, a potom ga prebace u pritvor Haškog tribunala u kojem je skončao 11. marta 2006.

Reuters, Slobodan Milošević i Mira Marković (Foto: Arhiva)

U tom postupku suđenje se nastvalja 3. marta izvođenjem dokaza, rekla je Tanjugu portparol suda Bojana Stanković.

Istorijat ovog procesa koji je ušao u 15. godinu, krenuo je krivičnom prijavom protiv Blanuše koju je podneo punomoćnik Slobodana Miloševića, tada već pritvorenog u Haškom tribunalu.

Nakon što je nekadašnje Peto opštinsko javno tužilaštvo u maju 2002. godine odbacilo krivičnu prijavu, Miloševićev punomoćnik je 21. maja 2002. godine podneo Petom opštinskom sudu zahtev za sprovođenje istrage protiv Blanuše.

Optužnicu u ovom krivičnom postupku protiv Blanuše podigao je 2005. godine punomoćnik oštećenih kao tužioca – Slobodana Miloševića i pravnog sledbenika Mirjane Marković, navela je portparol Višeg suda Bojana Stanković.

Tom optužnicnom Blanuši se stavljaju na teret dva krivična dela zloupotreba službenog položaja, neovlašćeno fotografisanje i otmica, dodala je Stanković.

– U toku je dokazni postupak i naredni glavni pretres zakazan je za 3.mart – napomenula je ona.

Nakon što je Milošević preminuo u pritvoru tirbunala u Hagu, njegova udovica je preko punomoćnika nastavila krivično gonjenje Blanuše.

Mirjana Marković, nije u Srbiji više od 10 godina, a u Rusiji je dobila politički azil.

Nedugo nakon izručenja Miloševića Hagu na Vidovdan 2001. godine, tadašnji ministar pravde Vladan Batić smenio je Blanušu sa mesta upravnika CZ-a.

Mediji su ranije preneli da je Blanuša optužen, jer je u pomenutoj knjizi iz 2001. godine objavio poverljive podatke o Miloševićevim razgovorima sa advokatima i porodicom, kao i poverljive fotografije.

Takođe je optužen za “otmicu” bivšeg predsednika kojeg je država izručila Haškom tribunalu, preuzevši ga helikopterom iz dvorišta CZ.

Izvor: Vesti online

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s