ANALIZA VUČIĆEVIH PRIJATELJA: Reforme u Srbiji su zaustavljene, a naprednjaci igraju na kartu nacionalizma – Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke

U Berlinu znaju za Savamalu

Reforme u Srbiji su zaustavljene, a naprednjaci igraju na kartu nacionalizma – piše u internoj analizi nemačkog Ministarstva spoljnih poslova u koju DW ima uvid. Kao negativni primeri ističu se Savamala i smene u RTV-u.

Serbien Reise von Nemanja Rujevic Regierung (DW/N. Rujevic)

„Program reformi koji je premijer Vučić ambiciozno počeo pre dve godine zapao je u teškoće“, piše u jednom poverljivom izveštaju nemačkog Ministarstva spoljnih poslova u koji DW ima uvid. Kao problem tu se tumači to što su „delimično poništena smanjenja penzija i plata u javnom sektoru“, kao i što slabo napreduje najavljena „privatizacija ili likvidacija gubitaških javnih firmi“.

„U skladu s tim se Vučićeva retorika u izbornoj kampanji (za razliku od pre dve godine) ne koncentriše na reforme i približavanje EU, već se u prvi plan pre svega vraćaju nacionalističke i etnocentrične ideje. U Srpskoj naprednoj stranci inače pre svega državni predsednik Tomislav Nikolić zadovoljava religiozno-konzervativni, nacionalistički i deo birača naklonjen Rusiji“, stoji u kratkoj analizi.

Navodi se da je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova zabrinuto zbog manjkave vladavine prava i široko rasprostranjene korupcije. I na tim poljima su, piše, zastale najavljene reforme uprkos otvaranju poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU. „Problematiku posebno osvetljava do sada nerazjašnjeni slučaj Savamale“, o kojem se navodi da „policija nije reagovala na pozive građana“, da su usledili masovni protesti na ulicama Beograda, ali da istraga nije odmakla.

U izveštaju se dodaje da se „demokratska opozicija žali na pokušaje zastrašivanja od strane vlasti kao i na pristrasno izveštavanje medija koji zavise od marketinških prihoda i državnih firmi“. „Nedugo nakon izborne pobede SNS u Vojvodini, otpušten je programski šef tamošnjem javnog servisa RTV i zamenjeno je više urednika. RTV je pre toga važio za jednu od retkih televizija koje izbalansirano izveštavaju“, zaključuje se u papiru do kojeg je došla naša redakcija.

Ovakvi interni izveštaji Ministarstva spoljnih poslova služe za pripremu poslanicima i državnim službenicima, recimo pred današnju (sreda) sednicu Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga na kojoj će glavna tema biti Zapadni Balkan. Takva kratka analiza pokazuje da se u Berlinu kritički gleda na razvoj u Srbiji, iako u javnim nastupima vodećih političara za vlast u Beogradu postoje samo pohvale.

Izvor: DW.COM

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s