PONOVO RADI BIOSKOP! MISLIŠ DRUGAČIJE – BIĆEŠ UGAŠEN! Protest Radija 021 zbog presuda

Redakcija Radija 021 iz Novog Sada protestovala je danas zbog presuda protiv tog medija i ocenila da sudovi kao da sude s ciljem da “utihne ono malo preostalih lokalnih medija koji se još uvek bave svojim poslom, onih koji su opstali u ovom medijskom blatu i bezumlju”, javlja portal Autonomija.

Piše: Fonet

Sudije Višeg suda u Beogradu kaznili su u poslednje dve presude Radio 021 iz Novog Sada sa čak 780.000 dinara, saopštila je redakcija.

Za objavu fotografije ubice Darijana Musića, za koju je portal 021 dobio usmenu saglasnost dopisnice Kurira iz Novog Sada, presuđeno je da se plati ukupno 250.000 dinara, a presudu je doneo sudija Slobodan Keranović, javnosti poznat i po političkom procesu protiv beogradskog nedeljnika NIN, piše u saopštenju.

Za istraživački tekst o policajcima koji rade kao privatno obezbeđenje po novosadskim klubovima, a u kojem su se dvojica prepoznala, iako im nisu navedena imena, sudija Radmila Radić je 021 kaznila sa maksimalnih 400.000 dinara, sa sudskim troškovima ukupno 535.000 dinara, naveo je 021.

“Kao lokalna informativna medijska kuća, nikada se nismo žalili ni protestovali na odluke suda, šta god bilo u pitanju, a bilo je svačega, čak i osuđivanja bez ikakve dokazane krivice. Ali je počelo sve češće da bude i brutalno i bahato. Kakvu poruku šalju sudije ovako brutalnim presudama i kome?”, upitala je redakcija Radija 021.

U saopštenju se dodaje da je za slučaj sa policajcima sud pokušao da debatu o stvari od javnog interesa uguši pozivanjem na propise o zaštiti privatnosti pojedinačnih policajaca.

“Mi nismo policajcima ulazili u spavaće sobe. Mi smo ih slikali u uniformama u jednom novosadskom kafiću”, objašnjava se u saopštenju.

“Na naše pitanje da li su tamo bili policijskim poslom, ili je reč o još jednom slučaju, kakvih je inače bilo i to sa tragičnim posledicama, da pripadnici MUP-a u službenim uniformama pružaju usluge privatnog obezbeđenja, MUP mesec dana nije odgovarao”, podseća 021.

“Ako policajac može da vas tuži za povredu privatnosti zato što ste ga snimili na javnom mestu i u uniformi, dok navodno radi policijski posao”, pita 021, “kakvu to poruku šalje o transparentnosti rada policije?”

Kada su u pitanju tužbe za fotografije, dodaje 021, šteta se po pravilu za svaku fotografiju obračunava po cenovniku Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, čak i u odnosu na tužioce koji uopšte nisu članovi tog udruženja.

Tako se sve fotografije, bez obzira na umetničku vrednost, vrednuju po cenovniku koji je propisan samo za fotografije velike umetničke vrednosti, ukazuje 021.

“Da sve bude još gore, čim se fotografija postavi na sajt medija, sudovi primenjuju dodatne koeficijente iz tog cenovnika, pa se događa da šteta za fotografiju koju je na sajtu lokalnog medija videlo 10 ljudi, i koja definitivno nije umetnička fotografija, bude naplaćena po višestruko uvećanoj ceni umetničke fotografije”, napominje 021. U saopštenju Radio 021 navodi da su na obe presude uložene žalbe.

DRAKONSKE KAZNE PORTALU 021

Asocijacija onlajn medija (AOM) smatra da najnovije presude Višeg suda u Beogradu protiv novosadskog portala 021 “predstavljaju deo svojevrsne sudske kampanje gušenja medijskih sloboda, odnosno medija koji drže do profesionalnih standarda i kritičkog otklona od vlasti”.

Sada se već jasno može prepoznati pravilo u sudskim procesima protiv medija koji nisu bliski vlasti, konstatzuje AOM.

U saopštenju AOM ukazuje na ekspeditivne procese i izuzetno visoke kazne, “za razliku od procesa koji se vode protiv režimskih medija, a koji traju beskrajno dugo sa neizvesnim ishodom”.

Prema stavu AOM, vlast je, po svemu sudeći, uspostavila još jedan efikasan mehanizam pritiska na medijske slobode.

U tom smislu AOM poziva domaće i međunarodne organizacije da, u kontekstu pregovaračkog procesa Srbije sa EU, posebno prate odnos pravosuđa prema medijima.

Ovaj vid pritiska donedavno je nažalost bio van pažnje i šire i stučne javnosti, podseća AOM i ukazuje na to da sudska praksa u medijskim procesima u Srbiji nije usklađena sa praksom Evropskog suda za ljudska prava.

Jedna od ustanovljenih praksi suda u Strazburu je i ta da drakonske novčane kazne protiv medija predstavljaju udar na slobodu izražavanja, napominje AOM.

Kazna od 780.000 dinara, koliko je Viši sud u Beogradu odredio portalu 021, zaključuje AOM, svakako jeste drakonska za lokalne i internetske medije.

UGROŽAVANJE OPSTANKA 021

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da najnovije presude Višeg suda u Beogradu protiv novosadskog portala 021 pokazuju da sudska praksa u Srbiji ozbiljno dovodi u pitanje opstanak medija, pogotovo lokalnih i regionalnih, a visine kazni potpuno su neusklađene sa njihovim finansijskim mogućnostima.

Sve češće smo, osim toga, svedoci i “neobičnih” presuda za koje se može reći da ugrožavaju medijske slobode i medijski pluralizam i svakako nisu usklađene sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, ukazuje se u saopštenju Koalicije.

Koalicija smatra da i ove presude portalu 021, koji je kažnjen sa čak 785.000 dinara u kratkom vremenskom periodu u dva odvojena postupka, zahtevaju ozbiljno preispitivanje uloge pravosuđa u sferi medija.

Prema stavu Koalicije, to podrazumeva široku javnu raspravu koja bi trebalo da ima cilj zaštitu koncepta medijskih sloboda, kao i izmenu sudske prakse i, eventualno, zakonskih rešenja. Koaliciju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres.

Izvor: Danas

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s