NEMA KRAJA PLJAČKI! Za kog tajkuna se sprema 270 hektara zadružnih oranica?

DRŽAVA i zadrugari “Branka Gleđe” iz Banatskog Višnjićeva, u opštini Žitište, nastavljaju bitku za 270 hektara najplodnih oranica koje prvi put u veku nisu obrađene i stoje u parlogu.

Iako je Privredni sud u Zrenjaninu dvaput odbio zahtev Ministarstva privrede da se u ZZ “Branko Gleđa” proglasi stečaj, a to potvrdio i Apelacioni sud, Državno pravobranilaštvo upravo je od Vrhovnog kasacionog suda zatražilo reviziju ove presude. Država po svaku cenu želi da gurne u stečaj i bankrot jednu od najuzornijih zadruga u Vojvodini, iako za to ne postoji ni jedan valjani razlog.

Zadruga je, naime, sve do 2016. poslovala uspešno i upravljala sa 270 hektara zemlje, koju su zadrugari svojevremeno stekli kupovinom. Ta zemlja, međutim, u katastru se vodi kao društvena svojina. Zadruga do poslednjeg roka za privatizaciju (decembar 2015) nije dobila saglasnost Ministarstva privrede za transformaciju, pa je po Zakonu o privatizaciji podnet zahtev za stečaj.

Sudovi to, međutim, nisu prihvatili, zato što zadruga odlično posluje i ne postoji razlog za stečaj. Posle ovog prepucavanja sudova i države, zadruga je na kraju ipak ostala bez mogućnosti poslovanja. Njive nisu uzorane, niti je obavljena jesenja setva. Desetoro zaposlenih uzelo je otpremnine…

– U ovom “vrzinom kolu” smo već 12 godina. Nekome je stalo da zadruga nestane i da se dočepa zemlje, čija tržišna vrednost trenutno premašuje 3,5 miliona evra – strahuje Vojin Trkulja, dugogodišnji direktor, sada zastupnik “Branka Gleđe”.

Ne želi da prognozira ishod revizije. Nije mu jasno ni kako bi zadruga mogla da opstane bez odluke Ministarstva privrede da joj ustupi na korišćenje 270 hektara zemlje koja se vodi kao društvena svojina. Situaciju dodatno komplikuje druga seoska ZZ “Vida Pusta”, koja takođe dokazuje da je pravni sledbenik “Branka Gleđe”!?

– Imamo papire da su naši preci vlasnici 124 hektara oranica, koje su svojevremeno uneli u zadrugu. Sada je na našu zemlju šapu stavila i država, protiv čega ćemo se boriti – poručuje Milan Starčević, direktor ZZ “Vida Pusta”.

PITANjE BEZ ODGOVORA

SRAMOTA šta se u Srbiji radi sa zadružnom imovinom – komentar je profesora dr Miladina M. Ševarlića, narodnog poslanika i člana Odbora za poljoprivredu, koji je na sednici Skupštini Srbije postavio pitanje o dešavanjima u ZZ “Branko Gleđa”.

Izvor: Novosti/ Sl. PAŠIĆ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s