Kad može kupus što da ne može heroin! Državna vozila u službi državnih mafijaša!

U državi Srbiji, samo igrom slučaja zaštićeni beli medvedi na funkciji državnih službenika mogu da dođu pod udar zakona.

I to samo pod udar, posle toga se slučaj, naravno, rešava drugim putem.

Prvo je potrebno vreme da se vladajuća kasta sabere. Najpre se mudro ćuti dok najpametniji ne smisli bajku inspirisan čitanjem braće Andersen, onaj Grim je za malo stariji uzrast. E onda se malo zamažu oči narodu, malo se opljuje opozicija, zatim se sačeka da prođe vreme i izbije, opet slučajno, neka nova bruka, a stara lagano potone u  zaborav i sve se vrati kako je i bilo.

To se očekuje i sa najnovijom aferom oko hapšenja rođenog brata državnog sekretara u Ministarstvu za rad Aleksandra Jablanovića, Marka, koji je uhapšen zbog sumnje da diluje drogu. U trenutku privođenja on je bio u službenom automobilu ministarstva Aleksandra Vulina, kako javlja “Blic”.

Hapšen više puta na Kosovu zbog nasilja, a Euleks ga ima na mapi dilera: Marko Jablanović (34), zvani Divljak

Hapšen više puta na Kosovu zbog nasilja, a Euleks ga ima na mapi dilera: Marko Jablanović (34), zvani Divljak /Foto: privatna arhiva / Privatna arhiva

Okolnosti ovog hapšenja su se držali u strogoj tajnosti.iz razloga ne samo što je uhapšen rođeni brat državnog sekretara u Vladi Srbije, već i činjenice da je koristio Vladin službeni automobil.

Mlađi brat Vulinovog državnog sekretara, iako je uhapšen na području Kraljeva ubrzo po hapšenju, a što nije uobičajeno, prebačen je u stanicu policije Stari grad, a danas mu je određen pritvor do 30 dana. Prema nezvaničnim navodima, on je hapšen i pre dve nedelje u Raški. Međutim, pod sumnjivim okolnostima ubrzo je pušten.

Porodica Jablanović je više godina u vlasti, ali je prati i ozbiljan okršaj sa zakonima kako u centralnoj Srbiji tako i na Kosovu. Marko Jablanović hapšen je nekoliko puta na Kosovu za nasilje, nošenje oružja. Prema saznanjima “Blica”, Euleks ga ima na mapi dilera, tj. ima podatke da preprodaje narkotike poslednje tri godine.

Stariji brat, posle epizode u Prištini na mestu ministra za povratak, otišao je iz kosovske vlade u srpsku, pa je u Nemanjinoj 11 sada na funkciji državnog sekretara u Vulinovom ministarstvu. Na Kosovu se tereti za preprodaju bele tehnike, kao i kartica Mobilne telefonije Srbije.

Na Kosovu se tereti za nelegalnu preprodaju robe: Aleksandar Jablanović, državni sekretar

Na Kosovu se tereti za nelegalnu preprodaju robe: Aleksandar Jablanović, državni sekretar/ Foto: M. Ilić / RAS Srbija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U kosovskoj policiji čeka ga poziv za utaju poreza, koji se, međutim, ne uručuje jer je državni sekretar u Beogradu. On je u Vulinovom Pokretu socijalista (PSS) u vrhu stranke, to jest, u predsedništvu stranke. Otac Dragan je član PSS i gradonačelnik Leposavića u okviru kosovskog sistema. Tamošnjim Srbima poznat je po veoma bliskom odnosu s premijerom Kosova Isom Mustafom.

I dok čekamo da se odrekne brat od brata, čeka se i da ministar, poznat kao “radnička majka” , prozove Pajtića i preokrene priču na priču o izdaji Kosova, te da je Pajtić glavni inspirator za zloupotrebu službenih vozila.

Očekuje se i da se “radnička majka” zahvali Vučiću,  jer da nije bilo njega, ne bi se ostvario ovoliki napredak u profitabilnom korišćenju službenih vozila,  već bi  još uvek  Pajtićevci vozili futoški kupus.

Za to vreme, pročitajte odličnu kolumnu Ozrena Milanovića, objavljenoj u Politici

Jutarnji GLASnik

Službeno vozanje

Autor: Ozren Milanović

Bilo da je kupus ili heroin – i jedan i drugi artikal se kod nas lako i sve češće prevoze i dostavljaju službenim automobilima. Uz podsmeh javnosti jer sankcije na kraju ne idu dalje od bolećivog prekora, umanjenja i demantovanja. Slučaj službenika iz novosadske filijale Ministarstva finansija koji je, pre otprilike dve godine, vraćajući se sa službenog puta iz Bačke Palanke u Novi Sad, zastao da bi kupio kupus za zimnicu, kad je uslikan i stavljen na stub srama, otvorio je pitanje zloupotrebe službenih vozila u državnim firmama. Ali kako stvari stoje on je ispao naivac za sve potonje korisnike gepeka vozila koja su vlasništvo ove naše države Srbije. Odlazak u lov, ljubavnu prevaru, ribolov, kupanje na nudističkoj plaži, slavu kod kuma, prevoz dece do obdaništa, supruge do frizera sa čekanjem, polaganje ispita na instant fakultetima, ispadaju bezazleni i umnogome manje štetni u odnosu na onog službenog belog „golfa” kojim su se vrzmali pratioci Slavka Ćuruvije kada su ga pre 18 godina „tipovali” a onda poslali na onaj svet.

Evo koliko juče je javljeno da je rođeni brat državnog sekretara u Ministarstvu za rad uhapšen jer je prevozio nešto sumnjivo… Ajde što je brat visokog državnog službenika, ajde što nije reč o kupusu nego o skrivenom heroinu pronađenom u službenom automobilu ministarstva. Javiće se, sigurno, majstori za zataškavanje, pa će heroin postati marihuana, pa boranija ili kupus, a službeno vozilo ispašće da nije službeno a možda i da nije automobil, brat da nije brat, a državni sekretar da nije baš sekretar… Navikao se narod da ga ubede da nije dobro čuo, da nije ni dobro pročitao…

A da nema toliko službenih automobila, ne bi niko ni čuo za brata da je osvedočeni diler, niko ne bi krivio službenika trezora što svoj kućni trezor puni kupusom iz Futoga, a čelnici opštine na jugozapadu Srbije ne bi išli s peškirima na nudističku plažu Ade Bojane automobilom na kojem piše „donacija Vlade Japana Vladi Srbije”.

Prema broju službenih vozila koje koriste najviši, viši, niži i ostali državni i lokalni predstavnici vlasti, rukovodioci javnih preduzeća, direktori škola i bolnica, sudije i tužioci, kao i svi drugi koji spadaju u državne funkcionere, plus evo videsmo, i braća, sestre, tetke i kumovi, Srbija se nalazi u samom vrhu evropske lestvice, daleko više nego što imaju zemlje u regionu. Niko namerno ne zna baš pouzdano broj svih službenih vozila kod nas, jer ako se zna, onda nema zamagljivanja…

Obećanja da će svemu doći kraj, da će se ukinuti i rasprodati, za sada su prazne priče. Švedska ima deset automobila i koristi ih samo kad dođu strani državnici ili monasi, Nemačka manje od hiljadu, a Srbija brale, od 30.000 do 50.000, a možda i više, jer je na delu lizing, najam, pozajmice i razni daj-daš marifetluci.

Droga kod brata u službenom automobilu je statistički gledano, samo slučaj, eksces. Ali nije, ljudi!

Izvor: Politika

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s