Strah i trepet za smetove – STALJINOVE RUKE (VIDEO)

PRAG – Nanosi snega i leda koji su u najnovijem udaru zime okovali Češku izazvali su toliko problema na severoistoku zemlje da je posle pet godina na ulice morala da izađe „teška artiljerija“, odnosno stara sovjetska mašina, strah i trepet za sneg na ulicama, u Češkoj nazvana „Staljinove ruke“.

Zahvaljujući efikasnom sistemu lopata i činjenici da se gotovo uopšte ne kvari i nema problema sa paljenjem motora čak ni na 50 stepeni ispod nule, od „Staljinovih ruku“, mašine za otklanjanje snega iza koje u rikverc ide kamion na koji se prebacuje sneg, odbijaju da se rastanu i zamene je nekih modernijim mašinama gradovi Jablonec i Vrhlabi u planinskim predelima severoistočne Češke.

„Prva mašina je kod nas od 1955. godine i prvi smo je dobili u Češkoj. Sadašnja mašina proizvedena je 1988. godine negde iza Urala, a mi smo je uzeli 1989. godine da zameni onu prvu. Zbog toga odakle potiče i dve lopate za sneg zovu je Staljinove ruke“, rekao je za dnevnik Aktualne.cz direktor komunalnih službi u Vrhlabi Jirži Prokopec.

„Staljinove ruke“ već godinama vozi isti šofer, a kada se u vreme najoštrijih zima i ledenih talasa pojave na ulicama kada sve ostalo zakaže, kao magnet privlače pažnju i Čeha i turista.

Tokom ove sedmice, kada su Jablonec i Vrhlabi ponovo morali da u borbu sa smetovima uz osuđenike pošalju i staru sovjetsku mašinu, „Staljinove ruke“ postale su i hit na internetu i društvenim mrežama.

„Staljinove ruke“, koje troše 35 litara nafte na sat, u stanju su da za jedan čas uklone 60 kubika snega sa ulica i puteva, a veliki kamion „tatra“ napune za šest minuta.

Izvor: Beta/ Novosti

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s