REČ DANA: GENERAL VLADIMIR TRIFUNOVIĆ – Moja majka mi je dala zavet…

„Moja majka mi je dala zavet da vodim računa o majkama mojih vojnika.“

General Vladimir Trifunović ( 1938-2017)

Vladimir Vlado Trifunović (Prijedor, 1. januar 1938. — Beograd, 17. januar 2017) bio je general-major Jugoslovenske narodne armije. Bio je komandant 32. korpusa kopnene vojske u Varaždinu na početku rata u Hrvatskoj.

Ostao je upamćen po tome što je jedino vojno lice koji je u Hrvatskoj osuđen za ratni zločin a u Jugoslaviji za izdaju

General Trifunović je rođen 1938. u selu Rakljevići, opština Prijedor u BiH kao deseto dete u porodici. Tokom oficirske karijere sakupio je 43 godine staža, a selio se 17 puta.

22. septembra 1991. godine, kako bi spasao oko 280 vojnika i oficira u okruženju, general Vladimir Trifunović je predao kasarnu u Varaždinu, sa velikom količinom naoružanja, uključujući tenkove. Ostavljen na cedilu, u okruženju višestruko brojnijih pripadnika Hrvatske vojske, ucenjen životima svojih žene i dece koji su bili taoci, general Trifunović je u pregovorima sa hrvatskim oficirima izdejstvovao je da oni budu njegovi taoci dok vojnici i oficiri JNA sa lakim naoružanjem napuste Varaždin i da im do slobodne teritorije bude garantovana bezbednost. Sam Trifunović tvrdi da je svojim podređenima izdao zadatak da onesposobe tehniku i borbena sredstva i da neprijatelju nisu ostavili gotovo ništa.

U Beogradu je 1994. osuđen za izdaju. Njemu je prebacivano to što nije srušio branu da potopi ceo Varaždin, čime bi podavio sopstvene vojnike, kao i građane Varaždina. Trifunovića je 1997, nakon snažnog pritiska demokratske javnosti abolirao tadašnji predsednik SR Jugoslavije Zoran Lilić. Vrhovni sud Srbije je 2010. godine ukinuo presudu protiv njega i grupe njegovih oficira. Trifunović se do kraja života borio pravnim sredstvima da i u Hrvatskoj dokaže da je nevin.

Oslobođen je optužbi za ratni zločin nad civilima u Sloveniji 1991. godine.[6] Veće Županijskog suda u Varaždinu je 2013. donelo odluku da se proces protiv njega u Hrvatskoj obnovi.

Preminuo je 15. januara 2017. na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu

Izvor: Twiter/ Wikipedia

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s